Forside

K A B – informerer.                                                                             August 2001.

 

Tænker du på at bytte bolig?

 

Mange bytter boliger. Alene i KAB valgte ca. 100 familier at bytte bolig i år 2000. Det kan være, fordi endnu et barn kommer til verden og man skal bruge et ekstra rum, eller fordi man altid har ønsket sig en bolig med have. Et boligbytte kan være en god løsning for to husstande, der har nye boligbehov. 

Retten til at bytte sin bolig står skrevet i Lov om leje af almene boliger §69, og det betyder, at ingen udlejer kan lave særlige regler, som nægter dig denne ret. Til gengæld er der en række forhold, som skal være opfyldt, før bytning af almen bolig kan godkendes. 

Hvem kan du bytte bolig med?

Du skal selv finde en, du kan bytte bolig med. Bemærk, hvem du kan bytte med. Det er en anden lejer i:

bulletalmene boligorganisationer
bulletalmene andelsboligforeninger
bulletprivate udlejningsejendomme

Du kan ikke bytte med en ejer af et parcelhus eller ejerlejlighed. Heller ikke med en andelshaver i en privat andelsboligforening eller med en lejer, der bor i en bolig med tilknyttet erhverv. 

KAB skal godkende bytningen. Hvis du skylder i husleje eller i øvrigt har et økonomisk mellemværende i forbindelse med dit lejemål, skal dette være afklaret, inden ansøgningen om bytte kan godkendes.

Hvornår kan boligorganisationen sige nej?

bullethvis du ikke har boet 3 år i boligen*
bullethvis boligen efter bytningen bebos af mere end 1 person pr. rum **
bullethvis boligorganisationen i øvrigt har en rimelig grund til at sige nej

Særlige regler gælder for bytning af ungdomsboliger, ældreboliger og boliger i bofællesskaber. Og for almene andelsboligorganisationer gælder, at den nye beboer skal melde sig ind i foreningen. Kontakt Udlejningen i KAB for yderligere information. 

Istandsættelse af boligen ved bytte

I praksis kan det være lidt af en udfordring at bytte bolig.

De fleste forestiller sig en bytte-flytte-dag, hvor de to parter krydser hinanden på trappen med kanariefugl og flyttekasser under armen.

*    I Gentofte Ejendomsselskab, Tårnby Kastrup Boligselskab, Gladsaxe Almennyttige Andelsboligforening og Gundsø Boligselskab er kravet om boperiode kun 2 år. 

       **  Hvis lov om beboermaksimum gælder i din boligorganisation, må der dog gerne bo         op til to personer pr. beboelsesrum – også ved bytte. Udlejningen i KAB kan oplyse,         om der gælder beboermaksimum i din boligorganisation.

 

 

Men det kan ikke altid lade sig gøre at bytte direkte over samme dag. Det kommer an på, hvilken vedligeholdelsesordning, der gælder for din bolig og for den bolig, du bytter med. 

Vedligeholdelsesordningen kan være en A-ordning, A-ordning med NI-beløb (normalistandsættelsesbeløb) eller B-ordning. Reglerne om vedligeholdelse er fastsat i Lov om leje af almene boliger §26 - §27. 

·        A-ordning: boligen skal stå tom, mens den sættes i stand

En bolig med A-ordning skal sættes i stand ved fraflytning – også ved bytning. Boligen skal fraflyttes 14 dage før byttedatoen. Rent praktisk er der råd at hente hos de store flyttefirmaer, som kan pakke dit indbo i en stor container, som opbevares på et lager, indtil bytningen kan finde sted. 

Guide til boligbytte: 

1.      Du skal selv finde den, du vil bytte bolig med.

2.      Du ringer til udlejningen i KAB på telefon 33 63 12 40 og rekvirerer et bytteskema.

3.      Du udfylder bytteskemaet og sender det tilbage til KAB (OBS! KAB skal have skemaet i hænde senest 1 måned før byttedatoen).

4.      Hvis du bytter med en bolig udenfor KAB, skal du sammen med bytteskemaet til KAB sende kopi af byttepartens nuværende underskrevne kontrakt og udlejers godkendelse af bytningen.

5.      Ejendomsmesteren i afdelingen skal vurdere omfanget af eventuel istandsættelse ved et førsyn.

6.      KAB godkender bytningen, ligesom byttepartens udlejer også skal godkende bytningen.

7.      Begge parter underskriver lejekontrakter.

8.      Indskud, leje med videre indbetales.

9.      Så er det tid til det fysiske bytte. Husk at nøgler skal afleveres til ejendomsmesteren og ikke må overdrages lejerne imellem.     Ejendomsmesteren skal foretage et almindeligt fraflytningssyn. 

Boligen skal afleveres efter gældende regler om vedligeholdelse i afdelingen (læs afsnittet om ”Istand-sættelse af boligen ved bytte”).

bulletB-ordning / A-ordning med NI-beløb:

En bolig med B-ordning eller A-ordning med NI-beløb sættes ikke i stand ved fraflytning. Indvendig vedligeholdelse såsom maling af vægge og lofter, gulvbehandling osv. Kan du ordne efter indflytning, og udgifterne dækkes af boligens vedligeholdelseskonto eller af det såkaldte NI-beløb. 

Hvis der er sket misligholdelse af din bolig, kan du ikke slippe for ansvaret for skaderne ved at bytte din bolig med en anden. Derfor foretages der syn af bolig ved bytte. 

Misligholdelse er, hvis noget i boligen er ødelagt på grund af forkert brug, forkert vedligeholdelse eller en uforsvarlig opførsel. 

Der må heller ikke ske betaling af dusør (hverken penge eller andet) parterne imellem. Det er ulovligt.

Gode ideer til hvor du kan finde en at bytte bolig med:

bulletOpslagstavlen i KAB – Bygge og Boligadministration
bulletStor bytte-database på Boligselskabernes Lands-forenings hjemmeside: www.bl.dk  BoligButikken på Hovedbanegården eller dens hjemmeside: www.byttebolig.dk
bulletAnnoncering i f.eks. dagblade eller i Den Blå Avis.

Hvis du har spørgsmål til denne information om bytte af bolig, er du velkommen til at kontakte Udlejningen i KAB, telefon 33 63 12 40. 

Udlejningens åbningstider er:

Mandag – onsdag..  kl. 10 – 15

Torsdag………….  kl. 10 – 18

Fredag…………… kl. 10 – 12.30 (kun personlig henvendelse)

 

Forside