Forside

K A B – informerer.                                                                        Januar 2000.

 

Antenner og paraboler

 Du må normalt gerne sætte din egen antenne og parabol op

 

Må jeg sætte en antenne eller parabol op, så jeg kan modtage flere tv- og radiokanaler i min bolig? Det er et spørgsmål, som vi i boligadministrationen (KAB) ofte bliver stillet af beboere. 

Svaret er ”Ja, men under bestemte forudsætninger.” 

Hovedreglen

I denne information bringer vi en gennemgang af det regelsæt, som gælder.

Det er for det første en hovedregel, som lyder:

bulletSom beboer har du ret til at anbringe en radio- og fjernsynsantenne eller parabol på ejendommen efter udlejers anvisning.

Med begrebet ”udlejer” menes din almene boligorganisation eller bestyrelse for et kollegium. Du skal kontakte din udlejer for at anmelde, at du vil sætte en parabol eller en antenne op. Se bagsiden for telefon og adresse. 

Depositum

Udlejer kan stile krav om indbetaling af et rimeligt depositum. Disse penge skal bruges som sikkerhed for eventuelle retableringsudgifter, når/hvis du flytter fra boligen. 

Forsikring

Beboeren er erstatningsansvarlig, hvis der skulle ske skade på ejendommen, en person eller en genstand på grund af din antenne/parabol. Udlejer kan derfor forlange, at du sørger for at få tegnet en ansvarsforsikring. 

Når udlejer må

Sige nej

Udlejer kan modsætte sig, at du vil sætte din egen antenne eller parabol op, hvis udlejeren godtgør, at anbringelsen vil være til gene for ejendommen eller dens øvrige beboere. 

Det handler for eksempel om:

bulletEjendommens konstruktive forhold
bulletFredningsmæssige forhold

Forbud i lokalplanen for dit område

Tegning: Frank Hjorhøy

 Du har normalt ret til at sætte en antenne eller parabol op, Husk at meddele det til udlejer, som har ret til at anvise placeringen.

 Et nej skal begrundes, og udlejer kan ikke nægte opsætning, fordi udlejer synes, at det er grimt med individuelle paraboler eller antenne.

 Udlejer kan også nægte opsætning af antenne eller parabol, hvis du i forvejen via boligafdelingens fælles-anlæg eller en antenneforening i ejendommen kan få adgang til det tv- eller radioprogram, som du ønsker at modtage.

 Hvis ejendommen modtager den store programpakke fra teledanmark via hybridnettet, findes der yderligere et alternativ: Du kan leje en såkaldt Selector (en dekoder) hos teledanmark og ad den vej modtage mange tv-programmer. Med en dekoder kan et program være til rådighed for den enkelte beboer uden brug af parabol eller antenne.

 

Kom med forslag

Du kan til det næste afdelingsmøde forsøge at stille forslag om, at et bestemt tv- eller radioprogram kommer med i fællesanlægget. Måske behøver du ikke bruge tid og penge på at få egen parabol eller antenne. Måske er der også plads i anlægget til et program, som du gerne vil kunne modtage. Beboerne kan på et ordinært afdelingsmøde beslutte ændringer af signalforsyningen. Sagen skal ikke – som tidligere – sendes til urafstemning hos alle i afdelingen, medmindre afdelingsmødet beslutter det. 

Om betaling af antennebidrag

Du betaler normalt et antennebidrag til fællesantenne-anlægget. Det er ikke noget, som falder bort, selv om du har sat din egen antenne og parabol op. Det hænger sammen med, at du stadig kan modtage alle fælles-anlæggets tv- og radioprogrammer. 

Kun i boligafdelingen, hvor det teknisk er muligt at foretage individuelle valg af programudbud, skal du kun betale for den ”pakke”, du selv har valgt at modtage via fællesanlægget. 

Ved plombering af antennestik

Du kan vælge, at antennestikket i din bolig (stikket til fællesantenneanlægget) skal plomberes. Det spare dig imidlertid ikke for hele antennebidraget. Det eneste, du ikke længere skal betale til , er de såkaldte Koda og Copy-Dan afgifter. Det er penge, som går til betaling af ophavsretshavere til tv- og radioprogrammer. 

Flere beboere kan gå sammen om en antenneforening

Ønsker flere beboere at kunne modtage de samme programmer, kan disse på frivillig basis slå sig sammen. Udlejer kan forlange, at disse beboere organiserer sig i en antenneforening. Det er en bestyrelse for denne forening, der er ansvarlig for etablering og drift af en fælles parabol og/eller antenne. 

Udlejer skal have besked om, hvem der vælges ind i bestyrelsen. Bestyrelsen skal sende et sæt vedtægter til udlejer, og den skal sørge for at tegne en ansvar- og kaskoforsikring vedrørende antenne og parabol. 

Foreningens pligter

Endelig kan udlejer forlange, at foreningen indbetaler et rimeligt depositum til sikkerhed for udlejers eventuelle krav mod foreningen. Hvis antenneforeningen i væsentlig grad tilsidesætter de pligter, som påhviler den, kan udlejer kræve antenne og parabol taget ned.

Antennebidrag for medlemmer

Af en forening

Der skal stadig betales til boligafdelingens fællesantenneanlæg. De samme regler, som er beskrevet for opsætning af individuel antenne, gælder, når flere beboere går sammen i en forening. 

Beboerklagenævn

Er du ikke tilfreds med boligadministrationens svar på dit ønske om at sætte egen parabol eller antenne op, kan du klage til dit lokale beboerklagenævn.

Beboerklagenævnet er oprettet i 1998. Det koster 103 kroner i gebyr at få en sag indbragt for det lokale nævn. Adresse og telefonnummer oplyses hos din kommune. 

Sådan får du fat i din boligadministration 

1)      Henvend dig på det lokale ejendomskontor. Herfra gives besked til inspektøren fra KAB. 

2)      Ring til KAB på telefon 33 63 10 00 og oplys, hvor du bor. Så stilles du om til den forvaltningsgruppe, som tager sig af dit boligområde. 

3)      Skriv til os. Adressen er: KAB, Vester Voldgade 17, 1552 Kbh. V. 

Har du spørgsmål til reglerne for opsætning af antenner og paraboler eller dannelse af en antenne-forening, er du velkommen til at kontakte forretningsfører Svend Erik Koefoed.

Direkte telefon 33 63 12 11. E-mail: sek@kab-bolig.dk

 

Forside